Eind jaren vijftig, begin jaren zestig, was ik een zeer enthousiaste tamboer bij:

Patrimonium’s Drumband Vlug en Vaardig – Juliana
uit Amsterdam.

Onder leiding van een zeer gedreven instructeur die ons de kneepjes van het trommelen bijbracht op de zogenaamde “Mariniersmethode” hebben wij vele prijzen gewonnen in Amsterdam en omgeving.
De naam van de drumband was nogal lang maar dat kwam door de samenvoeging van enkele verenigingen.
Naast de wekelijkse oefenavond moest er thuis veel worden geoefend. Voor de buren gelukkig niet op een trommel maar op een plankje met rubber die met een riempje om je knie moest worden bevestigd. Als je op dat plankje de oefenstof en marsen goed kon drummen was het op de echte trommel geen probleem meer.
De vellen van de trommels waren van kalfs- of koeienblaas en moesten iedere keer worden gespannen bij een optreden. Bij regen was er een kans dat je er doorheen sloeg en een nieuw velletje was niet zo goed voor de kas van de vereniging.

De staatsiefoto hierboven is genomen op de trappen van een hele beroemde kerk in Amsterdam-West. Het is de “Kolenkit”, de protestantse Opstandingskerk die in die tijd al gauw werd vernoemd naar de toren die op een kolenkit leek.
(Voor de jeugdige lezers: een kolenkit is een soort emmer waarmee kolen werden gehaald uit de kolenopslag om de kolenkachel bij te vullen.)

De ervaring die ik heb opgedaan bij de drumband in Amsterdam heb ik later weer kunnen gebruiken toen ik mijn drumkunsten vertoonde bij een drumband in Waddinxveen, maar daarover later.

6 antwoorden op “Muzikale herinnering Amsterdam (3)”

  1. Wij speelden op de trommels van de firma Kop.Ze hadden een winkeltje op de Vijzelgracht en de trommels werden gemaakt in de kelder onder het huis waar de eigenaar met zijn gezin woonden (Een zijstraat van de Vijzelgracht in Amsterdam)

  2. Wij dus ons hele gezin de familie Koers en later mijn aangetrouwde zwager hebben ook op deze drumband gezeten ik speelde op de hoorn mijn zusjes dwarsfluit mijn broer drumde en mijn zwager ook wij oefende toen in de Julianaschool

  3. Geachte heer Fielstra,

    Ik ben onderzoek aan het doen naar een oude muziekinstrumentenfabrikant, genaamd Firma Kop Pzonen. Deze firma heeft zijn roots in Rotterdam (Petrus Kop) en zijn zoons (Henk en Peep) hebben het maken van instrumenten voortgezet in Amsterdam.

    Ik was benieuwd of de vereniging waar u gespeeld heeft op trommels van de firma Kop heeft gespeeld? De firma Kop gebruikte de naam “Persival”.

    1. Hallo Edwin, dat is correct, de naam Persival. Ik ben de zoon van Peter Kop, zoon van Henk Kop. oprichter van Persival. Mocht je meer willen weten, dan heb je nu mijn email.

      Met vriendelijke groet,

      Huub Kop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *