Het wordt op uiteenlopende terreinen al gedaan, graven in gegevens en doen van proeven. Na soms jaren van zwoegen wordt er dan iets opgeleverd. In een mooi boek en veel bijlagen met mooie grafieken.
Ik kan mij nog herinneren dat mijn jongste broertje ging afstuderen aan de universiteit. Hij had doorgeleerd voor biochemicus en had onderzoek gedaan naar bacteriën in de mond, tenminste dat heb ik er van begrepen. Ik mocht aanwezig zijn bij het ‘verhoor’ en ik zag hem zweten. Eigenlijk had hij dat al van tevoren moeten doen in het zogenaamde zweetkamertje, een hokje van niks waarin je moest wachten totdat je werd opgeroepen door de pedel om het onderzochte nader toe te lichten ten overstaan van dure heren achter een grote tafel. Op die dag werd hij dus doctorandus en steeg hij in mijn toch al grote achting.
Soms worden onder het mom van wetenschappelijk onderzoek dieren op een vaak grove manier gebruikt en vooral misbruikt. Dat noem ik dus geen wetenschappelijk onderzoek.
En nu heb ik het ook gedaan zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven. Ik ben helaas hiermee geen doctorandus geworden maar dat hoeft ook niet. Mijn onderzoek was eenmalig en spontaan en het gebeurde enkele jaren geleden in de buurt van Emst. Ik was op stap met mijn huisvriend Joop en we liepen ons rondje om het meertje. Dat wil zeggen, ik liep en hij rende. En toen kwam er een mooie gedachte bij mij op. Ik wilde wel eens weten hoe ver dat nu was. De omstandigheden waren ideaal want door de regen van de afgelopen tijd was de grond zeer drassig. Ik spoorde Joop nog eens aan op een sompige wei en hij werkte direct volledig mee. Ik heb het op verschillende plaatsen gemeten, hetgeen correct is voor een degelijke onderbouwing van de uitkomst, en weet het nu zeker. Ik heb wetenschappelijk vastgesteld dat de sprongen die mijn hond maakt in volle draf met wind achter en op een rechte ondergrond bijna een meter bedragen. En dat is niet niks.
Deze diervriendelijke proef werd door mij beloond met een heerlijk koekje en een knuffel voor de vrijwillige medewerking en voort gingen wij weer, opgelucht dat wij dit resultaat hadden geboekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *