Vrijwillig is iets doen of laten uit vrije wil. Niet omdat het moet maar omdat het leuk, nuttig, aangenaam of wat dan ook is.

 Laten we met het laten beginnen.

 Het zou zeer wenselijk zijn indien de huidig bestuurders van dit land vrijwillig hun werkzaamheden ter beschikking stellen zodat anderen, die wel oog hebben voor de echte problemen in dit land, het kunnen overnemen. Dat was een hele mond en zin vol maar het moest er even uit. Het zijn van die ergernissen die met het opschrijven ervan enigszins rust geven aan het gemoed van de schrijver.

 

Maar dan het doen.

 Er wordt in dit land heel veel vrijwillig werk verricht. Zoals een kleine inspanning in de buurt, boodschapje voor een buurman, lift naar de dokter voor een buurvrouw, het zijn de kleine dingen die het doen. S en S zongen er al over. Maar ook op grotere schaal wordt er veel gratis werk verricht. Om dicht bij huis te blijven: chauffeur op een Buurtbus is leuk en gratis werk, maar geen chauffeurs betekent geen buurtbus en verarming van de maatschappij.

Veel verenigingen draaien op vele vrijwilligers en als zij ermee ophouden is het gebeurd met de club. Op scholen, in buurthuizen en waar dan ook wordt er heel veel aanvullend en gratis werk gedaan.

Een hele groter sector die bijna draait op vrijwilligers is de zorgsector. Door minder of verkeerd bestede middelen zijn gewone taken van voorheen nu vrijwilligerswerk geworden. Het is niet ongebruikelijk dat een derde van de mensen die werkzaam zijn in bijvoorbeeld een verpleeghuis, vrijwilligers zijn. Als zij er niet meer zouden zijn verschraalt de zorg tot “wassen en plassen”.

Beleidsmakers zouden zich er veel meer van bewust moeten zijn wat al die vrijwilligers elke dag weer doen om anderen soms nog een beetje vreugde in het leven te geven.

 

Een antwoord op “Vrijwillig“

  1. Misschien moeten beleidsmakers meer vrijwilligerswerk doen en vrijwilligers moeten meer beleid….. O nee, vrijwilligers moeten gewoon hun ding doen, die weten waar ze goed in zijn !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *