Als iemand je vraagt: ‘doe eens even normaal’ dan doe jij, in de ogen van die ander, kennelijk iets dat hij/zij niet normaal vind. In een gemeenschap, groot of klein, zijn er vaak afspraken wat wel en niet mag worden gedaan. Dat is dan de norm en dus normaal. Toch kunnen anderen daar weer heel anders over denken en dan net buiten de normale afspraken denken en doen.

Vroeger was het heel normaal dat je bijvoorbeeld met je handen van andermans spullen af bleef. Natuurlijk waren er toen ook al uitzonderingen maar die waren niet zo talrijk als nu. Tegenwoordig lijkt het meer normaal om over andermans zaken te beschikken.

Een heel bijzondere vorm van normaal is dagelijks te horen en te lezen als het over het weer gaat. Pas sinds enkele honderden jaren wordt er bijgehouden wat de temperaturen, de windsnelheden, de neerslag en andere opmerkelijke zaken over weer betreffen. Via computer gestuurde rekenmodellen wordt ons tegenwoordig uitgelegd of de temperatuur die dag normaal, boven normaal of onder normaal was of zal zijn. De gemiddelde hoeveelheid neerslag voor een maand is volgens die rekenmethode soms al na een week of twee bereikt. Zo’n bericht wordt dan door de dienstdoende weervrouw of weerman vol gevoel voor drama aan ons meegedeeld. We schrijven het weer pas enkele eeuwen op maar daarvoor was er ook al heel lang weer!

Ik vond de afgelopen winter met temperaturen boven normaal veel prettiger dan de overlast van sneeuw en ijzel. Nu op naar de twintig graden met een zonnetje erbij en ik geniet weer met volle teugen.

 De natuur is ook weer gewoon bezig met de voorjaarstijd. Wel of niet normaal, maar de bloemen en bloesems zijn er dit jaar al in februari. De natuur doet het zonder kalender en zonder computermodellen. De natuur doet het heel natuurlijk en op gevoel en dat is heerlijk normaal.

 

2 antwoorden op “Normaal”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *