Je hebt als mens veel keuzemomenten. Per dag, per week, per maand, per jaar, per leven.

In je jonge jaren wordt er heel veel voor je gekozen. Je ouders en andere grote mensen die zich, al of niet legaal,  met jouw groter groeien bemoeien hebben het beste met je voor. Tenminste dat zeggen ze maar daar hoef jij het dus niet altijd mee eens te zijn.

Als je later op eigen benen staat dan mag je, nee moet je soms, keuzes maken. Voor werken, wonen, relatie, hobby’s, kinderen enzovoort.

In dit democratisch land mag je af en toe mensen kiezen die het beste met jou voor hebben en mede namens jou ons land gaan besturen. Tenminste dat zeggen ze. Maar er is een wereld van verschil in woord en daad van voor en na de verkiezingen.

Voor mij vallen al die keuzemomenten in het niet bij de jaarlijkse keuze in het voorjaar. Wanneer gaan de sokken uit of worden vervangen door dunne niemendalletjes. Wanneer kan die dikke winterjas nu eindelijk na een wasbeurt weer naar zolder. Wanneer zet ik de tuinstoelen weer klaar voor een zonnebeurt voor mij.

De schrijver Martin Bril kon er zo heerlijk over mijmeren. Hij was ook de uitvinder van “de rokjesdag”: de eerste dag in het voorjaar dat de dames massaal kiezen voor de rok in plaats van de broek. Hij ging dan achter een zonnebril op een terrasje urenlang kijken naar de dames, voornamelijk die in rok. Voor hem begon daarna pas echt het voorjaar.

Ik hoop dat rokjesdag 2017 er gauw aan komt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *