Onweer betekent eigenlijk dat het geen weer is net zoals een onding geen ding is. Maar onweer is nou net wel heel veel weer! Er gebeurt van alles in de lucht. Het komt met veel licht en donderend geluid naar beneden en noem dat maar geen weer!

Eind jaren veertig woonde ik als jongentje van een jaar of zes zeven in de Oosterpoort, een rustige wijk aan de oostelijke rand van de stad Groningen. Een paar straten verderop hield de bebouwing op en ook de trolleybus maakte bij ons in de buurt een rondje om weer terug te keren naar het centrum.

Onweer is van alle tijden en dus in die tijd ging het ook wel eens behoorlijk te keer. Of het vroeger vaker ergens insloeg weet ik niet; dat zou best kunnen aangezien de beveiliging tegen dit natuurgeweld minder op orde was dan tegenwoordig.

In mijn herinnering was het onweer vaak ’s nachts en dan gebeurde er in ons huis het volgende.

Mijn moeder kwam mijn slaapkamer binnen en als ik nog sliep werd ik nadrukkelijk gewekt. Ik moest mij vervolgens vlug aankleden en mee komen naar beneden naar de kamer. Daar stond dan altijd een koffertje klaar met kleren en belangrijke papieren; tenminste dat heeft mijn moeder mij later verteld.

Wij zaten dan aan tafel met wat drinken en beleefden de flitsen en donderklappen intens. Mijn moeder telde hardop na een flits en wist mij dan te vertellen hoever het onweer van ons af. De rekensom was volgens haar dat iedere tel een kilometer afstand betekende.

Als het flitsen en donderen ver genoeg was verwijderd mocht ik weer naar boven mijn bedje in.

Deze jeugdherinnering kwam laatst bij mij op toen iemand mij vertelde dat het die nacht weer zo te keer was gegaan.

 

Een antwoord op “Onweer“

  1. Grappig, mijn vader nam me mee op t balkon, legde uit wat onweer was. Legde uit wat er gevaarlijk aan was en dat was dat. Ik ben nooit bang geweest voor onweer. Heb er wel respect voor, ik zal t niet opzoeken.
    Mijn kinderen heb ik, toen ze heel jong waren, wijs gemaakt dat het spelende engeltjes op t schoolplein waren. Of t didactisch verantwoord was, weet ik niet. Maar t hielp wel.

    ( wijs gemaakt……rare uitdrukking….je vertelt iemand onzin…..)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *