Zowel mijn vader als mijn grootvader hebben als timmerman gewerkt bij Niemeijer aan de Paterswoldseweg in de stad Groningen. Van mijn vader weet ik dat alleen van verhalen omdat hij net na de oorlog met vier andere mannen uit de stad is neergeschoten in Leer in Duitsland. Ik was toen nog een hele kleine jongen van anderhalf jaar en heb hem dus niet gekend. (Zijn verhaal is te lezen op mijn website www.Fielstra.nl onder Geschiedenis.)

Mijn grootouders hebben vele jaren naast de fabriek gewoond op de hoek van de Piet Heinstraat. Helaas is dat mooie pand met nog veel andere huizen in die Piet Heinstraat jaren geleden afgebroken vanwege de uitbreiding van de fabriek. De fabriek was toen al in handen van British American Tobacco (BAT). Inmiddels heeft BAT de productie verplaatst en staat de fabriek leeg. Toen ik indertijd hoorde dat de fabriek leeg zou komen te staan heb ik contact gezocht met BAT om hen er op te wijzen dat er een herdenkingssteen in de fabriek staat ter herinnering aan omgekomen medewerkers waaronder mijn vader dus. Naar mijn mening zou deze herinnering absoluut bewaard moeten blijven. Dat contact verliep zeer moeizaam, vele beloften maar steeds andere mensen die er over gingen en dus weer steeds uitleggen.

Ondertussen heb ik ook contact gezocht met de Gemeente Groningen en mijn verhaal daar neergelegd. Ik heb begrepen dat er een kans bestaat dat het historische pand bewaard zal worden en mogelijk een nieuwe functie krijgt. Dat geeft mij rust want zo’n herdenkingssteen mag niet bij een e

ventuele sloop in een container verdwijnen. Het pand met die steen is in mijn ogen een belangrijk stuk erfgoed van de stad dat bewaard moet blijven voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *