Ze zijn er in soorten en maten: muntjes in plaats van geld. Voor in de boodschappenkar, de verzameling en tijdens het feest om te ruilen voor een drankje.
Muntjes zijn er al heel lang en vaak als ruilmiddel bedoeld. De waarde
van een muntje kan dus heel erg verschillen. Soms bedenkt men een nieuwe betekenis voor een muntje bijvoorbeeld om het toilet te mogen bezoeken. Soms verdwijnen muntjes ook omdat er iets anders voor in de plaats komt. En over dat laatste gaat de volgende, echt gebeurde, anekdote.
Enkele maanden geleden besloot ik over te stappen naar een andere leverancier voor de levering van gas en licht. Af en toe ergens anders gaan kijken levert meestal voordeel op en ook in deze situatie. De nieuwe leverancier wilde uiteraard de standen van de bij mij geplaatste meters weten en die gaf ik dan ook gehoorzaam door. Omdat ik een bijzondere Cv-ketel heb met een motor die stroom opwekt als er om verwarming wordt gevraagd, gaf ik dus drie meterstanden voor stroom door. Toen was er een probleem bij de leverancier want dat kon volgens hen niet. Een meter voor dagstroom en een meter voor nachtstroom, dat begrepen ze wel. Maar een meter voor teruglevering van stroom: “dat paste niet in het systeem”. Tijdens een telefoongesprek met een medewerkster van de leverancier hierover schoot mij de eenvoud van de jaren vijftig te binnen. Wij hadden toen een meter voor gas en een meter voor stroom en die werkten allebei op muntjes en/of geld. Het gebeurde dan ook regelmatig dat het gas of de stroom uitviel omdat het muntje op was. De krachttermen vlogen dan door ons huis en met een zaklamp in de aanslag werd de meter weer bijgevuld. Geen geld, geen muntjes, geen gas of licht.
Ik vertelde dit verhaal aan de medewerkster aan de andere kant van de lijn en toen ik klaar was, werd het even stil en sprak zij enigszins vertwijfeld de volgende woorden: “Dus u wilt weer een muntjesmeter”?
Mijn reactie liet ook even op zich wachten maar hierin kwam wel het woord ‘muts’ voor.
Soms verlang je wel eens naar de eenvoud van vroegere jaren.
Nog een geluk dat je een medewerkster aan de lijn hebt gehad. Meestal kom je niet verder dan een computerstem… druk een 1… druk een 2…! Hoewel, in dit geval is een medewerkster ook niet alles.