Bij ‘Harde kern’ denk je meestal direct aan een groep zeer fanatieke supporters van bijvoorbeeld een voetbalclub. Vaak is het ook zeer negatief en heeft het met geweld te maken. In sommige landen is het een subcultuur geworden die niet meer weg te denken is. Voor heel veel mensen een manier van leven want in een groep durf je meestal veel meer dan alleen.Ze zien er ook woest uit en maken veel herrie. Drank en drugs zijn bij samenkomsten voorhanden. Al met al een heel negatief imago.

Toch schuilt er ook een ‘zachte kant’ in die luidruchtige en voornamelijk mannelijke groepen. Zieke kinderen worden bezocht en getrakteerd op mooie supporters hebbedingetjes.

In ons land zijn heel veel clubs en verenigingen die alleen maar kunnen bestaan dankzij een harde kern van vrijwilligers die overal voor inzetbaar zijn. Soms is het maar een kleine groep die van alles en nog wat organiseert en regelt. Zonder die harde kern zouden veel verenigingen het moeilijk hebben of zelfs moeten ophouden te bestaan.

Toevallig ken ik zo’n vereniging met een harde kern die van alles en nog wat regelt. Met veel inzet worden kleine en grote zaken geregeld.

Ook op het creatieve vlak is er een harde kern waar je op kunt rekenen. Bij veel of weinig publiek; dichtbij of ver weg; binnen of buiten; er is altijd een vaste groep waarop de leider van de club kan rekenen. Zij zorgen voor de uitstraling en de pr. Op hen kan men rekenen. Zij zijn de harde kern.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *