Er werden de afgelopen tijd weer heel veel grote woorden gebruikt om aan te geven dat zoiets vreselijks niet weer mocht gebeuren. De familie van de doodgetrapte scheidsrechter schiet daar helaas niks mee op. Een uitwas op het voetbalveld werd als een voetbalprobleem neergezet terwijl het toch echt een, heel groot, probleem is van de huidige maatschappij en de manier van opvoeden in heel veel gezinnen of vergelijkbare vormen van samen leven.

Vele jaren geleden werd een zwart jongetje in Amsterdam vermoord en tegen dat zinloos geweld werd massaal geprotesteerd. (Geweld is naar mijn mening altijd zinloos.) Dat mocht nooit meer voorkomen. Als eerbetoon werd een stille tocht gehouden en werd een stoeptegel met een daarin gedrukt lieveheersbeestje het symbool van protest tegen zinloos geweld. We kennen sindsdien zeer vele daden van zinloos geweld en evenveel stille tochten en tegels met beestjes.

Rond het wisselen van een oud voor nieuw jaar worden weer veel toespraken gehouden. Bestuurders van overheden, organisaties en verenigingen zullen hun beste beentje weer voorzetten als het gaat om beloften voor het komende jaar. Het zullen helaas in veel gevallen achteraf weer hele grote woorden te zijn gebleken.

Ik hou meer van kleine woorden zoals ‘alsjeblieft’ ‘dankjewel’ en ‘graag gedaan’ horende bij een kleine of grotere dienst gedaan aan iemand uit je eigen omgeving.  Laat iedereen het een beetje klein houden dan zijn de grote woorden ook niet meer nodig.

 

Een antwoord op “Grote woorden“

  1. Hoi Kees,

    Inderdaad een groot probleem wat je alleen ‘klein’ kan oplossen, namelijk in het nest van herkomst. Als het daar om een of andere reden niet aangepakt wordt of kan worden dan zijn de effecten op de samenleving jaren later zichtbaar en vaak ongewenst.

    Groet, Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *