Er is veel geluid in onze wereld, heel veel geluid. Van een dag en nacht ruisende snelweg tot stijgende en dalende vliegtuigen. Van voorbij scheurende brommers tot ophalende vuilniswagens. En zo zijn er nog vele voorbeelden van geluiden met vele decibellen. Als je een optredend groepje muzikanten bezoekt zijn oordoppen eigenlijk een must; de trillende borstkas krijg je er gratis bij.

Muziek op je oren, met wat voor hulpmiddel ook, komt heel direct binnen in je hoofd. Je trommelvliezen en andere onderdelen van je oren zijn daar helaas niet op gebouwd en zullen steeds minder goed gaan functioneren oftewel: als men daarmee door gaat wordt je dus doof!

Maar er zijn ook plekken waar al dit genoemde lawaai gelukkig ver te zoeken is. Bijvoorbeeld in een bos dat dan weer niet langs de snelweg ligt. Of op de uitgestrekte weilanden in het Noorden van ons land, tenminste als er geen enorme landbouwmachines hun werk doen.

Een geluid dat er wel is maar toch rust geeft is voor mij de kust van ons land. De aan en af rollende golven hoor je duidelijk als je er langs loopt of als je op je gemak op het zand zit of ligt. Dat geeft rust in je hoofd en ruimte voor positieve gedachten of het bedenken van teksten zoals ik dan vaak doe.

Onze vakantie brachten we dit jaar door aan de kust, niet bovenin ons land op mijn geliefde eiland Ameland, maar aan de Westkust bij Egmond. In een mooi tijdelijk onderkomen bovenop een duin. De zee was een eindje verderop vaak goed te horen. Maar soms ook niet en dan waren de vele vogels aan de beurt om ons te vermaken en te betoveren met hun gezang.

Soms hielden die ook even hun snavel en dan was het oorverdovend stil!

 

Een antwoord op “Geluiden“

 1. Lawaai, het wordt steeds onrustiger hierdoor. Er is geen serie, film of documentaire of er zit muziek “onder ” , zoals dat heet. Je eigen emoties bij het kijken worden constant be├»nvloed door de muziek. Soms zet ik het geluid uit om dan pas te zien dat het, al te vaak, nergens over gaat.

  Maar, eerlijk is eerlijk, mijn oudere oren hebben ook steeds meer moeite om alle geluiden makkelijk te onderscheiden. Achtergrondradio en gesprek ? Niet meer te doen. Verjaardag met veel mensen…het wordt moeilijker.
  Daar staat dan tegenover dat ik bepaalde dingen “niet meer hoor” ….. En gezien mijn leeftijd trapt men er in .

  Door het “lawaai” leer ik kiezen en dat is ook niet verkeerd !

  Dank voor het maandelijkse Zen-moment

  groeten schoonzusje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *