We hadden onze vakantie naar het uiterste zuiden van ons landje goed gepland. Na de kou en de nattigheid en voor de hitte begon; een prima planning in een prachtig stukje buitenland in eigen land.
We waren ook gelukkig op tijd terug voordat het Nationaal Hitteplan in zou gaan. Voor mij weer een sterk staaltje van bangmakerij en bemoeizucht maar dit ter zijde.
We hadden een mooi plekje uitgezocht met uitzicht op de groene heuvels waar veel aanstaand bier was te zien in de vorm van groene velden met hop.
Onze verblijfplaats was ook met heel veel groen omgeven; bomen en struiken in alle soorten en maten waren mooi om te zien maar ook een prachtige plek voor de vele soorten vogels waarmee wij de omgeving mochten delen. Om met de door mij zeer bewonderde Toon te spreken: de ornitholoog hoorde duidelijk de ‘roepie roepie’ en de ‘polifinario’ en zelfs de ‘kroet’ was af en toe te horen, zeker na een heerlijk glaasje.
Natuurlijk gingen we naar Maastricht en reden met de stoomtrein en maakten een heerlijk busritje door de heuvels zodat deze chauffeur ook gerust om zich heen kon kijken.
Maar voor een zeer smakelijk uitje moesten we toch de grens over naar de Zuiderburen. In dat hoekje van hun land tegen hun Oosterburen aan wordt ook nog een derde taal, het Duits, gesproken. Op het industrieterrein aan de rand van het mooie stadje Eupen staat de chocolade fabriek van Jacques! Ze hebben er een museum bij waar veel te zien is over chocolade en alle reclame-uitingen van de afgelopen decennia. Ook kun je via een loopbrug over de inpakafdeling wandelen. Maar het summum zit toch aan het einde van je rondje als je bij de winkel komt. Daar is in heel veel soorten en maten natuurlijk chocolade te koop. Een heel bijzondere tafel is die met bundels van een kilo aan plakken chocolade die een beetje in de knel zijn gekomen bij de productie of het inpakken. Voor een paar euro heb je een tas vol lekkers mee voor de komende tijd wat wij natuurlijk hebben gedaan.
Ik kreeg later ook al beelden van mijn bezoek in de vorm van een boek, een film en een musical.
De titel hiervan: “Keesie en de chocoladefabriek”.

2 antwoorden op “Chocolade”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *