Soms waren de muren van kastelen en kloosters die eeuwen geleden werden gebouwd wel een meter dik. Warmte binnen houden in de winter en buiten houden in de zomer. Op de meest moeilijk te bereiken plekken werden enorme bouwwerken neergezet. Vaak als uitkijkpost en ook als machtsvertoon.

Langs autowegen en treinsporen zijn al vele muren opgetrokken om het toenemende lawaai te dempen. Dat het uitzicht vanuit woningen veranderde van weids naar staal of steen werd niet zo belangrijk gevonden. Een beetje snelgroeiend groen er tegenaan en klaar is …. .

Muren scheuren ook wel eens als het onder in de aarde wat minder stabiel is geworden door economisch gewin.

In en tussen landen werden de afgelopen decennia heel veel echte en psychologische muren geslecht. Het moest meer open en toegankelijk worden. Leve de nieuwe mogelijkheden!

Je hoefde geen grens meer over om in een ander land te komen. De spanning van de paspoortcontrole was zomaar verdwenen. Even iets gas terug en vol op het pedaal in het nieuwe land.

Veel mensen zijn op de vlucht voor oorlog en geweld in hun land en zoeken hun heil nu elders op de wereld. Bij de grens van het grote land Europa is de ellende vaak niet om aan te zien. Tussen de vele gelukzoekers zitten ook heel veel kinderen die een hele valse start van hun leven hebben.

En dan begint de handel. Wie neemt hoeveel en wat krijgt men daarvoor uit de grote huishoudportemonnee terug. Hoe er over wordt gesproken is vaak tenenkrommend. Politieke beslissingen over het levenslot van onschuldige mensen zijn bij voorbaat gedoemd om te mislukken.

Muren zijn soms goed, soms slecht en soms mis je ze.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *