Er zijn meestal heel veel geluiden om ons heen. We horen het bewust maar vaak ook onbewust. Een ruisende snelweg in de verte; een voorbij razende trein; dreunende boten op de rivier; hulpdiensten met sirenes; klokken van een kerk of minaretten van een moskee. Het dringt onze gehoorgangen in en geven al of niet een seintje naar ons brein.

Er zijn gelukkig ook nog plekken waar genoemde geluiden wat minder of nauwelijks te horen zijn. Maar zelfs diep in het bos hoor je nog de geluiden van auto’s beneden of vliegtuigen boven.

Nu zijn dit de geluiden van ons land. Woon je in een land met oorlog of terreur dan komen daar heel andere geluiden bij of voor in de plaats. Daar groeien kinderen op die meer vertrouwd zijn met de geluiden van voorbij scheurende tanks en overvliegende gevechtsvliegtuigen dan met de geluiden van eenvoudige straatspelletjes.

Geluiden kun je zelf uit- of opzoeken. De radio aan op een door jou gewenste zender met de door jou gewenste muziek, of een modernere versie daarvan op een “podje”. Soms krijg je ook heel ongewenste muziek of wat daar voor doorgaat in bijvoorbeeld winkels en dat kan heel hinderlijk zijn.

In deze voorjaarstijd komen de geluiden van veel vogels er weer bij. Vooral de zingende merel kan er wat van zo boven op een dakrand en ik kan daar heel erg van genieten!

Vanwege het geweld van de afgelopen tijd waren er ook momenten van stilte. Samen stil zijn en denken aan; dat kan zeer helend werken.

Ook als een heel bekende sporter is heengegaan zijn er van die stilte momenten.

Bij dit soort gebeurtenissen kan stilte het mooiste geluid zijn dat er is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *