Als je iets doet krijg je er soms wat voor terug. Dat noemen we meestal belonen wat betekent dat het heeft geloond om iets te doen waar een ander bijvoorbeeld blij mee is.
Gedurende je hele arbeidzame leven was er ook sprake van een, meestal, maandelijkse beloning. Natuurlijk kun je uitgebreid discussiƫren over het feit of de hoogte van de beloning wel in overeenstemming was met de door jou geleverde prestatie maar daarover wellicht een andere keer.
Na mijn werken bij een baas ben ik er een aantal jaren geleden mee opgehouden en geniet nu van de dingen die ik zelf leuk vind om te doen of juist te laten. Ik ben uit vrije wil onder andere chauffeur op de Buurtbus met als beloning af en toe een uitje en een etentje waarmee wij als vrijwilligers worden beloond en bedankt.
Ik heb jarenlang een hond, eerst een vrouwtje en later een mannetje, als huisgenoot gehad en bij de dieren is er een duidelijk verband van een beloning voor een prestatie. Zij/hij wist dat er iets te eten was als zij/hij eerst iets deed wat de baas leuk vond: netjes gaan zitten of liggen of wat dan ook, het maakte haar/hem niet uit als de beloning maar volgde.
Leiders van een bedrijf worden geacht zo goed mogelijk te zorgen voor dat bedrijf door voldoende winst te maken zodat de werknemers daar ook kunnen blijven werken als zij dat willen. Om die leiders te prikkelen wordt een (groot) deel van hun inkomen flexibel gemaakt en dus afhankelijk van de resultaten (wat eigenlijk door het harde werken van de medewerkers is bereikt!). Maar om die flexibele beloning in de miljoenen te laten lopen is buiten alle proporties. Vooral als het gaat om een bedrijf dat werknemers gaat ontslaan.
Dan moet je als leider wel een behoorlijke plaat voor je kop hebben om gewoon te gaan genieten van die beloning!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *