De uitdrukking: “Er op zijn Paasbest uit zien” komt uit de tijd dat men in de Rooms-katholieke kerk tenminste eenmaal per jaar een mis diende te bezoeken. Om die gebeurtenis wat extra glorie te geven werden dan mooie nieuwe kleren gekocht en dat was meestal rondom de Paasdagen.

Deze gewoonte werd in de loop van de tijd steeds minder Rooms en algemener. Spontaan werd iemand toegeroepen dat zij of hij er op zijn Paasbest uitzag zonder de link met het misbezoek.

Ook in ons Protestantse milieu, waar ik als kind deel van uit maakte, was het kopen van nieuwe kleding in het voorjaar een gewoonte. Gezien het beperkte gezinsbudget was het kopen van nieuwe kleren sowieso een heugelijke gebeurtenis.

Ik weet het, het is een andere tijd met voor velen meer mogelijkheden. Maar toch is deze herinnering goed om te bewaren en daardoor tevreden te zijn met wat je nu kan en mag doen.

Met mijn moeder ging ik naar een betaalbare kledingwinkel (met 2 letters) en kon ik iets nieuws krijgen. Ik kan mij herinneren dat de inspraak hierbij minimaal was maar dat had alles te maken met de mogelijkheden in de portemonnee. Als er iets was uitgezocht, gepast en betaald dan gingen we wel naar een nabij gelegen restaurantje om de aanschaf te bezegelen met koffie en gebak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *