Omdat het op vele plaatsen in deze wereld steeds drukker wordt en de ruimte vaak beperkt is kun je bijvoorbeeld het verkeer van boven de grond naar eronder verplaatsen. Miljoenen mensen zien op donkere dagen zelfs geen daglicht omdat ze ondergronds reizen.

Dieren doen het ook vaak onder de grond. Daar zijn zoals bekend de mollen een goed voorbeeld van. In deze tijd wordt het grasland weer versierd met verse aarde die is opgeworpen door de gravende diertjes.
Deze relatief zachte winter hebben de muizen het erg naar hun zin gehad en constant gewerkt aan het in stand houden en uitbreiden van hun soort. Ze gebruiken daarvoor het liefst de heerlijk sappige wortels van het gras met als gevolg dat het bovengronds niet meer groen wordt. De boeren moeten voer kopen voor de beesten en de dijken worden minder stevig.

Onze aarde was voorzien van vele schatten in de bodem zoals olie, steenkool en gas. De in toenemende mate te voeden monden en economische wensen vragen steeds meer energie zodat de schatten in snel tempo worden opgemaakt. Goede alternatieven politiek worden nog steeds afgeremd.
Onder het noorden van ons land bleek zich enkele decennia geleden ook een grote schat te bevinden: heel veel gas. We waren rijk! De schatten onder de grond vulden onze schatkist, het kon niet op zo leek het. Maar als je de vulling van de aarde onder ons weghaalt ontstaan er dus inzakkende problemen en dat gebeurt sinds enige tijd en is voor degenen die er wonen een in alle opzichten heel trieste ervaring.
Economie en veiligheid zijn vaak tegenstrijdigheden maar ontkenning van de problemen is veel erger. De manier waarop er door de beheerders van de schatten en die van de schatkist mee om wordt gegaan is eigenlijk diep triest. Dat het gebruiken van de aardschat nu ook nog eens geld moet gaan kosten wil er bij sommige bestuurders niet in. Ik wil ze dringend adviseren een jaartje in de buurt van mijn geboortegrond te gaan wonen. Maar ze zullen wel heel veel redenen bedenken om dat niet te doen om op afstand te blijven kijken naar de ellende van een ander.
SCHANDE!!!!!!

Een antwoord op “Ondergronds“

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *