Voor mijn gevoel nog niet zo heel lang geleden was er weer een nieuw jaar. Met volop wensen, mogelijkheden, uitdagingen en kansen. Toch is dat nieuwe jaar alweer bijna om en dus oud en dat voelt heel raar.
De overgang van een oud naar een nieuw jaar was naar mijn gevoel in mijn jeugd een enorme stap. Zo in de loop van december begon het te kriebelen; Kerst en Oud en Nieuw kwamen er aan. Maar dan duurde het toch nog een hele poos voor het zo ver was.
Vaak was is bij mijn grootouders in Groningen. In het begin van de avond liepen we dan meestal naar familie aan de andere kant van de stad. Dat was een uur te voet maar dat was ook heel gewoon.
De avond verliep met gesprekken over van alles en nog wat waar ik meestal niet zo veel van begreep. De rook van de bolknakken hing steeds lager aan het plafond. Om een uur of elf kwam de grote Bijbel te voorschijn en begon mijn opa te lezen. Mijn herinneringen zeggen nu dat het heel lang was.
De radio werd aangezet en na de klokslagen van twaalf en het Wilhelmus wensten wij elkaar op zijn Gronings “veul hail en zegen in het nije joar”. Even naar buiten om het spaarzame vuurwerk te bewonderen en na een laatste glaasje advocaat, jenever of fris werden de jassen aangetrokken en gingen we te voet, ook weer een uur, naar huis.
De andere morgen was er echt het gevoel van een nieuw begin. Het duurde vaak ook een poos voordat je het nieuwe jaar in je hoofd had.

Een nieuw jaar staat ons weer ter beschikking, met nieuwe wensen, mogelijkheden, uitdagingen en kansen. Vooral als het om liefde en gezondheid gaat is het zaak om deze op tijd beet te pakken. Voor je het weet is ook dit nieuwe jaar weer oud geworden.

Een antwoord op “Nieuw en oud“

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *