Je kunt er op alle mogelijke manieren voor in aanmerking komen. Een hele bekende is die voor het harder rijden dan de toegestane snelheid met brommer of auto. Ik heb van deze mogelijkheid ook wel eens gebruik mogen maken. Eentje die me altijd zal bijblijven is de overtreding van de snelheid op weg naar Leeuwarden op 23 november 2000. Ik wilde mijn oom gaan bezoeken die in het ziekenhuis aldaar verbleef. Onderweg was ik meer met hem dan met de door mij gereden snelheid bezig en die was, zo bleek later, bij het passeren van een controle te hoog geweest. Bij aankomst in de Friese hoofdstad was mijn oom zojuist overleden. Wellicht wel op het moment van de door mij gepleegde snelheidsovertreding.

Sinds kort kun je ook voor een boete in aanmerking komen als je jezelf niet kunt legitimeren indien daar door oom agent om wordt gevraagd. Nog even en we volgen de koeien door ons te laten voorzien van een oormerk.

De laatste trend in mijn dorp is dat je een boete krijgt als je de afspraak in het ziekenhuis niet nakomt. Het niet nakomen van een afspraak is niet netjes, dat is duidelijk. Ik mijn werkzame periode had ik veel afspraken en ik vond het heel vervelend als ik ergens te laat kwam. Maar een afspraak is naar mijn idee een tweezijdig gebeuren. De één spreekt met de ander af dat men elkaar op een bepaalde tijd zal ontmoeten.
Nu wordt er in het ziekenhuis een boete opgelegd als de bezoeker niet komt opdraven. Maar zou het niet evenredig eerlijk zijn als er een vergoeding kan worden geclaimd als de dokter niet verschijnt of, zoals heel gebruikelijk is, heel lang op zich laat wachten?

Een antwoord op “Boete“

  1. Hoi Kees,

    Heel herkenbaar, ik ben ook eens, diep in gedachten verzonken, gepakt voor te hard rijden. Overigens ook wel eens ondoordacht en heel, heel langzamerhand leer ik daar van.
    Wat betreft de dokter die lang op zich laat wachten denk ik er anders over. Een dokter, vanuit zijn rol als arts én als luisterend oor voor patiënten die het moeilijk hebben soms, moet zijn aandacht kunnen geven ‘los van de klok’. Het is een uitdaging voor de organisatoren in een ziekenhuis om dit zo te regelen dat de wachtende patiënten daar geen hinder van ondervinden. En dat kwartje is nog niet gevallen!

    Groet, Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *