Eind jaren zeventig begin jaren tachtig was ‘Ko de boswachter’ op zondagmorgenvroeg op de radio. Zoals zoveel gezinnetjes in die tijd luisterden wij ook in bed naar dit programma over de natuur. Een heel leuk onderwerp was de rubriek ‘Beesten in het nieuws’ dat werd ingeleid door een loeiende koe. Als ik nu die loeiende koe zou nadoen in het bijzijn van mijn zeer volwassen kinderen dan volgt spontaan het antwoord: ‘Beesten in het nieuws’.

Tegenwoordig is er heel veel nieuws, zijn er heel veel beesten en ook heel veel beesten in het nieuws. Of ze nu een besmettelijke ziekte krijgen en dus ‘preventief worden geruimd’, of dat er tienduizenden tegelijk verbranden in van die giga-schuren, of dat ze ‘natuurlijk’ doodgaan in de zogenaamde wilde natuur in dit met mensen overbevolkte land; ze komen in het nieuws.

En dan heb ik het nog niet over de tot ziekmakend toe doorgefokte huisdieren of de ronddraaiende koeien die tijdens het draaien worden gemolken en soms niet eens meer in de wei mogen springen, eten en genieten.

Heel veel beesten zijn steeds meer een productieding geworden in plaats van een dier. Als consumenten kunnen wij daarin een beetje verandering brengen door bijvoorbeeld onze keuze voor vlees en vleesproducten.

Loeiiiiiiiiiii: beesten in het nieuws.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *