Een bananenrepubliek is een populaire benaming voor een politiek instabiel, corrupt land dat vaak rijk is aan grondstoffen en waar staatsgrepen en revoluties aan de orde van de dag zijn.

Begon deze bestuursvorm voornamelijk in landen waar onder andere bananen werden geteeld; tegenwoordig is dit over een groot deel van de aarde verspreid. Belangrijke kenmerken zijn ook macht en onderdrukking.

In Afrikaanse landen heeft het meestal een oorsprong in de verschillende stammen van het land. Vroeger in een klein gebied en later in het hele land.

Steeds meer is deze bestuursvorm verspreid over de wereld en heeft soms epidemische trekjes. Ook maakt het niet meer uit of er een koning of een president officieel aan het hoofd staat. Macht kent geen grenzen.

Met een beetje fantasie kun je zeggen dat het land waar ik in woon steeds meer van deze trekjes heeft gekregen. Stammen werden partijen en eigenbelang wordt steeds groter. Mijn land heet nog steeds een democratie maar naar mijn mening zou het, met de huidige gang van zaken, omgedoopt moeten worden naar wat het werkelijk is: een bananendemocratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *